kirandulas_20230516

Vissza az Utazás ajánlatokhoz

 

Szabad helyek száma: 2

Jelenlegi létszám:24 fő

Kevésbé esős és sáros időszakban próbáljuk ismét meghódítani az észak-Mátra Nemti vidékét.

Első helyszínünk Bátonyterenye város legfőbb nevezetessége a késő barokk, hagymakupolás Gyürky-Solymossy kastély és a körülötte lévő 13 hektáros angolpark, amely a város északi végén fekszik a helyi vasútállomás mögött.

A kastély a Kárpát-medence északi részének nevezetes barokk kastély-típusának legdélibb példája, Magyarország egyetlen ilyen építménye, melyet a nyugati homlokzat két sarkán lévő „hagymakupolás” oldaltorony tesz jellegzetessé. A kastélyt az 1840-es évek végéig a Gyürky család nyári lakként használta. Az 1900-as években házasság révén a Solymossy család birtokába került a kastély és a kastélypark, amely átépítésre került.

Körbe sétáljuk a kastélyt és a hozzátartozó melléképületek romjait.

A második állomásunk a Bóbán-Warnusz Erzsi utastársunk ötletetéből származik.

Nemtibe megyünk, ahol egy közepesen megerőltető, körülbelül 7 kilométeres túrát teszünk, 240 méteres szintkülönbséggel. Túrabot (ha van) és jól tapadó, bokát tartó cipő azért szükséges!

Látnivalók: Morgó-gödör, Kőleány, Sárkány-szikla

Autóbuszunkat a buszmegálló melletti placcon hagyjuk és a Fenyves utcán felsétálva hamarosan jobbra letérünk az alig észrevehető ösvényre. Pár lépés után megjelennek a sárga homokkőfalak, a növényzet megritkul, és már bent is vagyunk a Morgó-gödörben. A helyenként 10-15 méter magas, sárga színű homokkőfalak közt kanyargó száraz szurdokot az erózió, főleg a víz formálta ilyen szokatlanul keskenyre és mélyre. A rövid kb. 100 méter hosszú sziklaszoros falát egy helyen egy emberszerű arc díszíti, mely mára az árok jelképévé vált. Az észak-amerikai sivatagos hegységek kanyonjaira emlékeztető Morgó-gödör rendkívül fotogén, bár vegyük figyelembe, hogy ritkán jön le idáig a napfény, ha be is süt a nap, akkor is nagyok a kontrasztok. A hazánk tájaihoz szokott turistának meglehetősen rendhagyó látványt nyújtó homokkő-szurdok vége kellemetlenül meredek, ezért mi ugyanezen a csapáson térünk vissza a zöld sáv jelzésre, melyen jobbra kanyarodva folytatjuk túránkat.

Az út enyhén, de folyamatosan emelkedik.

A következő Y alakú elágazásnál jobbra tartunk, és rövidesen újabb, ezúttal táblával is jelzett kereszteződéshez érünk. Innen ágazik el a balra tartó, Zöld háromszöggel jelzett út a Bánya-tetői kilátóponthoz, de előbb menjünk jobbra, továbbra is a Zöld sáv jelzéseket követve a Leány-kő felé. Zölddel jelzett utunk ezután kétszer is jobbra tart, majd elérve egy keresztező utat, balra fordulva fut tovább egy erdős kiemelkedés északi oldalában. Rövidesen legyünk résen, jobbra térünk le a széles útról, a Zöld ∆ jelzésű ösvényre, mely meredeken visz fel a hegyre. Amikor már nem látunk több jelzést, a hegyoldalban, balra az erdő fái között, egy meredek részen találunk rá a Kőleány néven elhíresült, oszlopszerű homokkősziklaformációra. A legenda szerint egy helyi ember kaszálni ment a hegyre, lánya tele jó szándékkal ebédet vitt neki, azonban útközben megéhezett és befalta a vitt elemózsiát, találkozván apjával, kérdezte amaz, mégsem hoztál nekem ebédet, mire a lány szemtelenül válaszolt, hogy nem én, váljak kővé, ha hazudok neked. A végeredményt pedig az erdős, meredek hegyoldalban láthatjuk. Ha már idáig felmásztunk, érdemes még egy-két métert megtenni a hegy tetejére, ahonnan szép, bár részleges kilátás nyílik a közeli Kőbánya-hegyre.

Ugyanazon az úton térjünk vissza a fatáblával (Bánya-tető) jelölt elágazáshoz, a jobbra felvezető, Zöld ∆ jelű, széles úton rövid kaptatóval érünk fel a Bánya-tetői kilátóponthoz, melyet egy rekultivált agyagbánya korláttal védett felső peremén alakítottak ki helyi természetjárók. Az északra, a Karancs-Medves vidékére nyíló panoráma tényleg emlékezetes, a kis tisztáson, kulturált pihenőhelyen szusszanhatunk egyet. Tovább haladva lefelé menet hamarosan letérünk egy jelzés nélküli útra, itt végig lejtőn a falu központja felé haladva közelítjük meg a falu újabb földtani látványosságát, a Sárkány-szikla homokkő-alakzatát. A kis képzelőerővel fekvő sárkányra hajazó szikla tetejéről szép kilátás nyílik a Mátra hegyeire, a szintén erózió által alakított képződmény tüskéit a keményebb kőzet teszi ki, az alatta lévő sárga színű homokkő jóval könnyebben erodálódott. A kopár domboldalban fekvő homokkőkibújás igazán látványos.

Nemti főutcáján, a Kossuth utcán balra fordulva térünk vissza a buszhoz.

De... nincs vége még a mai programnak, mert 16 órára vár bennünket a maconkai Szent István király árpád kori templom papja, aki mesél nekünk a késő román kori templom történetéről.

A belépő egységesen: 500 Ft/fő

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:30 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 10.000 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 5.000 Ft személyenként és része a kirándulás árának. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Nagyon fontos!
Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb az eseményt megelőző 4. munkanapig szükséges kiegyenlíteni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került. Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.
Bankszámla szám:
OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.
Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!
Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.
Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!
Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.
Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!