kirandulas_20230502

Vissza az Utazás ajánlatokhoz

 

Szabad helyek száma: 11

Jelenlegi létszám:15 fő

 

Korábbi - virágzás szempontjából kissé korai - kirándulásunkat ismételjük meg.

Hosszú utazásnak nézünk elébe, azonban mindhárom helyszín, ahová megyünk kárpótolja a megtett kilométereket.

Korai indulásunkat követően, egy (két) pihenő beiktatásával dél felé indulunk és a Dráva folyó mentén érintünk néhány különleges helyet. A hosszú utazás után jól fog esni egy kis séta a csendes Földlakók társaságában.

11 óra körül:

A sellyei Draskovich kastély körüli 7,65 hektáros arborétum 1965. óta természetvédelmi terület, mely botanikai értékei miatt került védelem alá. Az arborétum számtalan ritkaságot rejt magában, s Dél-Dunántúl legszebb és legfajtagazdagabb parkja, a tájban szigetszerűen egyedülálló érték. Mai állománya 240 lombhullató és 115 örökzöld fajta. Idegenforgalmi értékét növeli az is, hogy területén a Nemzetközi Festő- és Faszobrász Alkotótáborokban készített alkotások közül mára 11 faragott szobor került felavatásra. Sellye mind területileg, mind növényanyagában jelentős zöldterületekkel rendelkező település, az utcák fásítása, az előkertek növényesítése pedig a lakók igényességét jelzik. Draskovich Ivánnak köszönhető a kastélyt körülvevő arborétum telepítése, mely 1965 óta természetvédelmi terület. (forrás: programturizmus.hu)

13 óra táján ismét buszra szállunk és még tovább távolodunk Budapesttől a Dráva folyással ellentétes irányban. A következő állomásunk a Babócsai Basa-kert.

14 órától:

A terület nevezetessége a csillagos nárcisz (Narcissus stellaris) alkotta nárcisz-mező, amelynek látványa virágzáskor különleges élményt jelent. A nárciszok jelenléte a hagyomány szerint a török időkből ered: a babócsai várat ostromló török pasa egyik felesége ültette a növényeket a területre. Jelenleg e védett növénynek itt található a legnagyobb állománya hazánkban.

Akik nem csak a nárciszok virágzása miatt látogatnak ide, ők sem maradnak látnivaló nélkül, mert a területen érdekes kultúrtörténeti emlékek is fennmaradtak: a régészeti feltárások nyomán egy Árpád-kori templom, valamint a török korból többek között egy fürdő maradványai kerültek napvilágra a területen, illetve annak közelében. (forrás: magyarnemzetiparkok.hu)

15:30 körül

Utolsó helyszínünk, Vízvár alig pár kilométerre fekszik, ahol amennyire tudunk, a folyópart közelében parkolunk, hogy itt is tudjunk egy kicsit sétálni a parton.

Séta a tanösvényen: A vendégházaktól az élő Dráva 5 – 10 perc kényelmes séta. A főutcától 60 méter után érjük el a Dráva utca végét. A lejtő már az ártérre vezet és a tanösvény kezdetét jelzi. Évszázados fák alagútja alatt haladunk, és már az első pillanattól megfog bennünket a természet lenyűgöző méltósága, az erdő illata és a közeledő víz csobogása.

Az út mellett végig a Nemzeti Park dekoratív és informatív táblái ismertetik meg a látogatót a környék legérdekesebb növényeivel és állataival. Az útról az első ösvényen jobbra fordulva a folyó egyik mellékágának romantikus, lefűződött öbléhez jutunk, amely nagyvíz esetén remek horgászhely.

Ha tovább haladunk az eredeti úton, előbb egy mellékágat pillantunk meg, majd a vízi túrázók pihenőhelyéhez érkezünk. Az út, kevesebb mint fél km után, már a főág partján, egy vadregényes rugany (kőgát) tövében ér véget.  A parti ösvényen, (amit minden tavassszal kitisztítanak, de nyár végére a természet visszaszerzi magának) egészen a nagy öbölig gyalogolhatunk. Onnan a 2. sz túra útvonalán, másik úton jöhetünk vissza. (forrás: varadrava.hu)

Reméljük nem zsúfoltuk nagyon be a napot és mindenre lesz időnk ezen a csodás vidéken!

Az utazás hazafelé sem lesz rövid, viszont hosszú lesz (Bocskov Tomi után szabadon)

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:00 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 14.000 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 5.000 Ft személyenként és része a kirándulás árának. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Nagyon fontos!
Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb az eseményt megelőző 4. munkanapig szükséges kiegyenlíteni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került. Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.
Bankszámla szám:
OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.
Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!
Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.
Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!
Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.
Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!