kirandulas_20230427

Vissza az Utazás ajánlatokhoz

 

Szabad helyek száma: 19

Jelenlegi létszám: 7 fő

 

A Bodrogköz a Bodrog és Tisza folyók közt elterülő természetföldrajzi kistáj, a Felső-Tisza-vidék középtáj része. A magyar–szlovák határ kettészeli, de földrajzilag délnyugaton Tokajtól északkeleten Nagykaposig nyúlik el.

E csodálatos vidék egyik feltörekvő városa Cigánd, ahol még hűen őrzik a helyi népi hagyományokat.

A Bodrogközi Múzeumporta mégsem hagyományos múzeum...

A programunk 11 órakor kezdődik a Tanító-házban, ahol háziszörppel, és egy kis bemutatkozással fogadnak bennünket, majd asztalhoz ülünk:

Csontleves, kásás káposzta /HÍR-védjegyes cigándi étel/ lesz az ebédünk.

Ebéd után kreatív foglalkozásokon veszük részt.

1. HÍR-védjegyes apróbélest fogunk készíteni, melyet el is fogunk fogyasztani.

2. A szövés bemutatón megtudhatjuk, milyen a cigándi szőttes.

3. A kötélveréssel pedig elkészíthetjük a saját kardíszünket, melyet haza is hozhatunk.

Ezt követően három igazán egyedülálló múzeumot látogatunk meg, helyben a portán.

A TÁJHÁZ a múzeumporta "alapító" épülete.

Megnyitás óta rengeteg látogató ismerhette itt meg Cigánd, és a Bodrogköz embereinek életét és népművészetét.

A SŐREGI-HÁZ: a 2015-ben átadott új, korhű (XIX. század végi) épületben berendezett kiállítás – a cigándi szőtteseket bemutató néprajzi terem mellett – alapvetően helytörténeti szempontból mutatja be a település múltját, lakóinak életét a XIX. századtól napjainkig. Innovatív kiállítóterei az Y és Z generáció megváltozott igényeinek is képesek megfelelni. Hét teremben, két szinten, összesen 285 m2 kiállítási területén 15 db LED-es multimédia megjelenítő, 1 db 42”-os 3D beépített multimédia megjelenítő, 1 db ferde síkú projektorral vetített kb. 6 m2-es multimédia felület, vezérelt világítási effektek, 8 db beépített, programozott multimédia vezérlőegység és 2 db kiállításba beépített érintőképernyős számítógép alkotja a kiállítás technikai hátterét, melyhez összesen 35 percnyi szerkesztett multimédia műsort, élőszereplős filmfelvételek (pl. Tordy Géza és Kőszegi Ákos), interaktív játékok készültek és teszik felejthetetlenné.

A MÚLTKOR-HÁZA

A magyar vidék életét alapjaiban felforgató, még emlékezet közelségben lévő évtizedeket tekinti át: az 1945–68 közötti időszakot. A Múlt-kor Háza a második világháború befejezésétől követi végig azt a folyamatot, ahogyan az országos történelem hatásai formálták a magyarországi Bodrogköz és benne Cigánd népének állapotát és kulturális arculatát. Talán nem volt történelmünkben még két évtized, ami hasonló mélységgel alakította volna át a vidéki népesség termelési és társadalmi viszonyait, s vitte volna végbe a modernizáció folyamatát. A kiállítás nem egyszerűen az újfajta tárgyak bemutatására törekszik. A mindennapok és az ünnepek olyan részleteit emeli ki, amelyeken keresztül jól követhető e változások helyi történeti folyamata.

Az egésznapos múzeumi program ára étkezéssel: 5.600 Ft személyenként, melyet a kirándulás ára NEM tartalmazza.

Elhagyva a múzeumportát, hazaindulásunk előtt lehetőségünk lesz a helyi termékekből vásárolni, az üzlet csak a mi kedvünkért nyit ki.

Az itt kapható termékek helyi termelőktől származnak: (mézek, lekvárok, savanyúságok, termelői zöldség, gyümölcs, aszalt termékek, száraz tészta)

Őszintén reméljük, hogy a Kis Hazánknak ez a szeglete is lenyűgöz Benneteket...

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:00 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 13.500 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 5.000 Ft személyenként és része a kirándulás árának. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Nagyon fontos!
Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb az eseményt megelőző 4. munkanapig szükséges kiegyenlíteni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került. Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.
Bankszámla szám:
OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.
Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!
Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.
Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!
Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.
Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!