kirandulas_20230408

Vissza az Utazás ajánlatokhoz

Jelenlegi létszám: 26 fő

 

Első helyszínünk Bátonyterenye város legfőbb nevezetessége a késő barokk, hagymakupolás Gyürky-Solymossy kastély és a körülötte lévő 13 hektáros angolpark, amely a város északi végén fekszik a helyi vasútállomás mögött.

A kastély a Kárpát-medence északi részének nevezetes barokk kastély-típusának legdélibb példája, Magyarország egyetlen ilyen építménye, melyet a nyugati homlokzat két sarkán lévő „hagymakupolás” oldaltorony tesz jellegzetessé. A földszinten és az emeleten 3-3 szoba nyílik boltíves mennyezetekkel, az oldalszobák toronyerkéllyel vannak kibővítve. A keleti házrészben egy-egy sarokszoba található. Az épületet körbefutó párkány díszíti, manzárdtetős, tornyain zsindelyes hagymasisakok vannak. A kastélyt az 1840.es évek végéig a Gyürky család nyári lakként használta. Az 1900-as években házasság révén a Solymossy család birtokába került a kastély és a kastélypark, amely átépítésre került.

A kastélyban a településről elszármazott id. Szabó István szobrászművész születésének centenáriumi évfordulóján 2003. augusztus 31-én nyílt meg a "Fába faragott élet" címet viselő állandó emlékkiállítás a Kossuth-díjas szobrászművész tiszteletére.

A jegyárak kissé elavultak, de friss információt nem találtunk róla:
Teljes árú jegy 250 Ft, kedvezményes jegy 150 Ft.

Terveink szerint körbesétáljuk a kastélyt, ha lehetséges megnézzük belülről is.

A második állomásunk a Ti ötletetekből származik. Nemtibe megyünk, ahol egy kisebb, nem megerőltető kevesebb, mint 4 kilométeres túrát teszünk, kevesebb, mint 160 méteres szintkülönbséggel. Túrabot (ha van) és jól tapadó, bokát tartó cipő azért szükséges!

A túra leírása a kirandulastippek.hu oldalról származik, mert igen részletes:

Látnivalók: Morgó-gödör, Kőleány, Sárkány-szikla

A Fenyves utca végén lévő szabadon használható parkolóból érdemes egy pár lépést a falu felé menni, a domboldalból remek kilátás nyílik a Mátra hosszan elhúzódó vonulatára. A füves placcról jobbra fordulva induljunk a falu felé, majd az első bal oldali ösvényen, élesen balra fordulva lépünk rá az alig észrevehető ösvényre. Méteresre megnőtt csalánok, szúrós szederbokrok között kanyarog a nehezen követhető csapás, de szerencsére hamar kijutunk a sűrűből. Megjelennek a sárga homokkőfalak, a növényzet megritkul, és már bent is vagyunk a Morgó-gödörben. A helyenként 10-15 méter magas, sárga színű homokkőfalak közt kanyargó száraz szurdokot az erózió, főleg a víz formálta ilyen szokatlanul keskenyre és mélyre. A rövid kb. 100 méter hosszú sziklaszoros falát egy helyen egy emberszerű arc díszíti, mely mára az árok jelképévé vált. Az észak-amerikai sivatagos hegységek kanyonjaira emlékeztető Morgó-gödör rendkívül fotogén, bár vegyük figyelembe, hogy ritkán jön le idáig a napfény, ha be is süt a nap, akkor is nagyok a kontrasztok. A hazánk tájaihoz szokott turistának meglehetősen rendhagyó látványt nyújtó homokkő-szurdokon hamar átérünk, végéből ösvényünk kellemetlenül meredek, csúszós kaptatóval ér ki. Az ismét nehezen követhető csapás élesen balra fordulva bukkan ki a Zöld sáv jelzésű, töredezett aszfaltcsíkon, melyen jobbra kanyarodva folytatjuk túránkat.

A következő Y alakú elágazásnál jobbra tartunk, és rövidesen újabb, ezúttal táblával is jelzett kereszteződéshez érünk. Innen ágazik el a balra tartó, Zöld háromszöggel jelzett út a Bánya-tetői kilátóponthoz, de előbb menjünk jobbra, továbbra is a Zöld sáv jelzéseket követve a Leány-kő felé. Zölddel jelzett utunk ezután kétszer is jobbra tart, majd elérve egy keresztező utat, balra fordulva fut tovább egy erdős kiemelkedés északi oldalában. Rövidesen legyünk résen, jobbra térünk le a széles útról, a Zöld ∆ jelzésű ösvényre, mely meredeken visz fel a hegyre. Amikor már nem látunk több jelzést, a hegyoldalban, balra az erdő fái között, egy meredek részen találunk rá a Kőleány néven elhíresült, oszlopszerű homokkősziklaformációra. A legenda szerint egy helyi ember kaszálni ment a hegyre, lánya tele jó szándékkal ebédet vitt neki, azonban útközben megéhezett és befalta a vitt elemózsiát, találkozván apjával, kérdezte amaz, mégsem hoztál nekem ebédet, mire a lány szemtelenül válaszolt, hogy nem én, váljak kővé, ha hazudok neked. A végeredményt pedig az erdős, meredek hegyoldalban láthatjuk. Ha már idáig felmásztunk, érdemes még egy-két métert megtenni a hegy tetejére, ahonnan szép, bár részleges kilátás nyílik a közeli Kőbánya-hegyre.

Ugyanazon az úton térjünk vissza a fatáblával (Bánya-tető) jelölt elágazáshoz, a jobbra felvezető, Zöld ∆ jelű, széles úton rövid kaptatóval érünk fel a Bánya-tetői kilátóponthoz, melyet egy rekultivált agyagbánya korláttal védett felső peremén alakítottak ki helyi természetjárók. Az északra, a Karancs-Medves vidékére nyíló panoráma tényleg emlékezetes, a kis tisztáson, kulturált pihenőhelyen szusszanhatunk egyet. A már ismert útvonalon térjünk vissza a Zöld sáv jelzésre, majd végig azt követve érünk vissza kiindulópontunkra, a parkolóba vagy Nemti főutcájára, a 23-as útra.

Sárkány-szikla

Nemti főutcája, a Kossuth utca 72. szám alatti régi magtár épülete mögötti részen tudunk leparkolni, a lepukkant épületben egy nem túl hívogató vegyesboltot találunk. A kerítés mellett indul egy jelzetlen ösvény, melyen mintegy 100 méter után érjük el a falu újabb földtani látványosságát, a Sárkány-szikla homokkő-alakzatát. A kis képzelőerővel fekvő sárkányra hajazó szikla tetejéről szép kilátás nyílik a Mátra hegyeire, a szintén erózió által alakított képződmény tüskéit a keményebb kőzet teszi ki, az alatta lévő sárga színű homokkő jóval könnyebben erodálódott. A kopár domboldalban fekvő homokkőkibújás igazán látványos, abszolút megéri a pár perces sétát.

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 8:00 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 10.000 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 5.000 Ft személyenként és része a kirándulás árának. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Nagyon fontos! 

Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb az eseményt megelőző 4. munkanapig szükséges kiegyenlíteni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került. Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.

Bankszámla szám:

OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.

Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!

Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.

Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!

Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.

Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!

Jelentkezem a kirándulásra