kirandulas_20230319

Vissza az Utazás ajánlatokhoz

 

 

Szabad helyek száma: 6

Jelenlegi létszám: 20  fő

 

 

Ez a kirándulás nem a mi fejünkből pattant ki... az ötletet a Középkori Templomok Útja Egyesület, Örökségtúra a Szamos-mentén leírásából indult. Annyira megtetszett, hogy - kis átalakítással - megvalósítjuk.

 

Ismerjük meg együtt a Felső-Tisza-vidék, egyik különleges szegletét, a Szamos-menti területeket, amelynek különlegességét a folyó mentén sorakozó középkori templomok alkotják. Ezen a vízjárta vidéken a települések a legmagasabb pontokra települtek, terjeszkedésüknek pedig vizek szabtak határt. Ez a földrajzi, vízrajzi sajátosság határozza meg a táj arculatát, emiatt vált jellemzővé az aprófalvas településszerkezet.

Hosszú utazásunk után az első állomásunk a Szamos-mente talán legszebb műemléke, a csengeri református templom, amely monumentális méretével, egekbe szökő nyolcszög alaprajzú tornyával, vakolatlan homlokzatával már messziről felhívja magára a figyelmet. Belépve a templomba, megismerkedhetünk a Felső-Tisza-vidék egyik legkorábbi és legnagyobb kazettás mennyezetével, amely 1745-ben készült.

A Szamos-menti túra legdélibb pontja Csengersima, melynek impozáns látványt nyújtó, kicsiny szigeten álló félköríves szentélyű román kori temploma, a régió legkorábban épült épülete közé tartozik. A templom fa berendezéseit pedig a legszebb 18. századi asztalosmunkák között tartjuk számon. Kazettás mennyezetét, amely számos izgalmas ábrázolást, motívumot rejt, ugyanaz az asztalos mester készítette, mint a gyügyei kazettás mennyezetet.

A következő állomás Nagygéc, amely az 1970-es árvíz alkalmával írta be magát az emlékezetünkbe. Ebben az évben ugyanis a szomszédos a Szamos áradásakor Romániában felrobbantották a Szamos-gátat, amely elárasztotta az akkor virágzó Nagygécet és Komlódtótfalut. Nagygécre építési tilalmat rendeltek el így tilos volt az ott élőknek visszaköltöznie otthonaikba. A település majd negyven éven keresztül az enyészeté lett, ahol a természet fokozatosan hódította vissza az embertől a települést. Ennek állít emléket a középkori eredetű nagygéci templom körül kialakított emlékpark, amely számos attraktív elemmel bővült az utóbbi években.

A szamostatárfalvai templom hűen őrzi középkori formáit, a templom mérete jelzi azt is, hogy a Felső-Tisza-vidék apró falvaiban mekkora templomok állhattak évszázadokkal ezelőtt. Az itteni református templom, különleges homlokzati díszítése ugyanazzal a technikával készült, mint amivel Csengerben is találkozhattunk.

A gyügyei és szamosújlaki református templomok műemléki helyreállítását Europa Nostra díjban és oklevélben részesítették.

Ez utóbbi három gyöngyszemet csak kívülről csodáljuk meg, hogy maradjon még időnk további két helyszínünkre is.

13::30 óra körül már várnak bennünket a Szamos-menti túra egyik legizgalmasabb állomásán a klasszicista stílusban épült cégénydányádi Kölcsey-Kende kúriában, amelyet hatalmas, természetvédelmi oltalom alatt álló angolpark vesz körül. A kastély évtizedeken állt üresen, romos állapotban, még néhány éve a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága elvégezte a kastély teljeskörű felújítását.

Itt egy kis tárlatvezetést is kapunk...

A belépőjegyek létszámtól függően

15 főig:

Teljes árú 1.900 Ft (tárlatvezetéssel)

Kedvezményes 1.600 Ft (tárlatvezetéssel)

15 fő felett

Teljes árú 1.200 Ft

Kedvezményes 900 Ft

A tárlatvezetés ebben az esetben 12.000 Ft/csoport

Innen egy órányi buszozós távolságra található a nyírbátori református templom az ország egyik leglátogatottabb műemléke. A templom építtetője Báthori István erdélyi vajda és a kenyérmezei csata hőse, aki jelentős szerepet játszott a várkastély és a minorita templom építésében is. Az építkezés valószínű kezdetének dátuma 1484. befejezése 1511.

Itt is várnak bennünket, reméljük 15:30 óra körül ide is érünk.

A templom megtekintése egységesen 500 Ft személyenként.

Az országban szinte egyedülálló lehetőségként - aki bírja a lépcsőt - felmehet a templom padlására is.

Innen már hazafelé indulunk, 16:30 óra tájékán.

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 6:30 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 15.500 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de az esetleges belépődíjak árait nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 5.000 Ft személyenként és része a kirándulás árának. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

Nagyon fontos! 

Kérjük, hogy a regisztrációs díjat, csak a jelentkezésetek visszaigazolását követően utaljátok!!! Kérünk Benneteket továbbá, hogy az utazási költségen kívül egyéb összeget NE utaljatok!

A regisztrációs díjat legkésőbb az eseményt megelőző 4. munkanapig szükséges kiegyenlíteni, a jelentkezés csak akkor minősül véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került. Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.

Bankszámla szám:

OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás esetében kérjük a megjegyzés rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, amennyiben az eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.

Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!

Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.

Kérjük jelentkezéskor vegyétek figyelembe, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a jelentkezések feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérjük a türelmeteket!

Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.

Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.

Várunk Benneteket szeretettel!

Jelentkezem a kirándulásra