kirandulas_20230316

Vissza az Utazás ajánlatokhoz

Szabad helyek száma: 0

Jelenlegi létszám: 26 fő

 

 

Újra Szekszárdra megyünk, ahol a Zöldtárs Alapítvány több tanösvényt is kiépített, mi a hosszabb, kb. 6 km-es Benedek szurdikot választottuk az érdekesebb látnivalók miatt. Nem elírás, itt a szurdokokat szurdiknak hívják.

Túránk során elhaladunk a Kelemen ház mellett. E ház volt az Adyval induló új magyar irodalom, a Nyugat nemzedéke egyik legnagyobb költője, Babits Mihály szülőháza.

A Szekszárd környéki dombok százával rejtik magukban a löszfalba vájt borospincéket, amelyek közül az egykori barlanglakásokat is. Utóbbiak a legszegényebbek nyomorúságos, löszbe vájt lakásodúi, a város dombvidéki, nyugati részén jöttek létre. Szekszárdon a

legtöbb ilyen lakhely a Benedekszurdikban, a Szűcsény-szurdikban és a Kerékhegyen volt. A Cserhát-tetőn tiszta időben csodálatos panoráma tárul elénk. Három tájékozódási pontját láthatjuk. Ennek a mini középhegységi formakinccsel bíró területnek a pontja sem éri el a 300 métert. A Szekszárdi-dombság Magyarországnak az eróziótól leginkább veszélyeztetett kistája, ezért a mély völgyek, meredek falú szurdokok búvópatakjaikkal és lösz hidjaikkal egészen különleges képet nyújtanak. (források: zoldtars.hu, kiradulastippek.hu)

Jól kiépített, többségében szilárd útburkolaton sétálunk, így egy esetleges eső után sem lesz sár, vagy csúszásveszély. A csapatunknak ez kirándulás közepesen nehéz túrának számít.

A túra hossza: 7 kilométer. Szintemelkedés: 149 méter fel és le.

Kérünk Benneteket ezek alapján mérjétek fel mennyire bírjátok végig sétálni, ne utcai cipőben jöjjetek és akinek van, hozza bátran a túrabotját! Nem időre megyünk, sosem rohanunk! 

_________________________________

Ha visszaérkeztünk Szekszárdra, buszra szállunk és a következő állomásunk Grábóc lesz. Ide 15:30 órára várnak bennünket

A Szekszárdi-dombság egyik pici zsákfaluja, Grábóc nem mindennapi kincset tartogat az ide látogató turistának, hazánk egyetlen aktív szerb ortodox kolostorát és a mellette álló, pompás ikonosztázáról is ismert, szépen felújított templomot. Az utóbbit belülről is megcsodálhatjuk, a kútházzal fedett hűs forrásvízzel felfrissülve nézhetjük meg még a nevezetes szerb ortodox templomok makettgyűjteményét, majd a falu felett emelkedő Mária-kilátóból élvezhetjük a szelíd tolnai táj panorámáját.

A kis parkolóból, a patak felett átívelő kőhídon érünk a kolostoregyüttes területére, jobbra az emeletes kútház áll, alsó részében a bővizű, hideg forrásvíz buzog. Emeletén a kapus hajdani szobáját alakították ki. Balra áll a nem látogatható kolostor, jobbra pedig a Szent Mihály arkangyal tiszteletére szentelt templom magasodik. A meglepően világos belterű templom fő látnivalója, a szentélyt a hajótól elválasztó, szentképekkel díszített, csodálatos ikonosztáz 1768-ban készült, egy újvidéki mester alkotása, fakerete pedig egy eszéki asztalosmester műve. A barokk falat zöld márvány díszíti, faragásai aranyozottak. A templomban őrzik Szent Borbála vértanú homlokcsontjának egy darabját, az ereklye miatt a templom búcsújáró hely is egyben. Említésre méltóak még a kupola freskói, a kántorok díszes padja, a pompázatos püspöki trón és a körmeneti zászlók.

(forrás: kirandulastippek.hu)

Belépődíj: 500 Ft

Ha van kedvestek és az időnkbe is belefér, innen átruccanunk Kakasdra, a "szépésfinom" Anna cukrászdába...

A találkozó a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóban lesz reggel 7:30 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az utazás részvételi díja: 11.000 Ft személyenként , mely az oda és a visszautat tartalmazza, de az esetleges belépődíjak árait nem.

A regisztrációs díj 5.000 Ft személyenként és része a kirándulás árának. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is lehet fizetni.

Nagyon fontos! 

Kérem, hogy a regisztrációs díjat, csak a kijelentkezés visszaigazolását követően utaljátok!!!

A regisztrációs díj a visszaigazolást követő 3 munkanapon belül szükséges kiegyenlíteni, a regisztráció csak akkor véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került. Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.

Bankszámla szám:

OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás kérünk egy megjegyzést rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, ha eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.

Bővebb információt a https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/ címen olvashattok!

Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet megtalálni a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy a www.travelbus.hu oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.

Kérjen jelentkezéskor vegyétek, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a regisztrációk feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérek türelmeteket!

Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.

Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzenek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezt később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig észreveszi.

Várunk Benneteket szeretettel!

Jelentkezem egy másik kirándulásra