kirandulas_20230314

Vissza az Utazás ajánlatokhoz

Szabad helyek száma: 0

Jelenlegi létszám: 26 fő

 

 

Talán sikerült ismét olyan helyszínt választani, amit eddig kevesen láttak. A programunkban lesz: kastélylátogatás, tájház, lombkorona séta és... még valami.

Csetény határa már a csiszolt kőkorban – a Kr. e. 3500 és 2500 közötti években – is lakott hely volt. A falu határában két telep maradványait is megtalálták a régészek. A Koloskúti dűlőben és a Háromház környékén még most is gyakran forgat ki több ezer éves cserepeket az eke. A késő bronzkori népek is megtelepültek Kr. e. 1500 és 800 között az Itató dűlőben és a Szíjfenéknél.
A honfoglalás előtti népek közül a rómaiak hagyták itt a legmaradandóbb nyomot maguk után. (forrás: wikipédia)

1.
Első helyszínünkre 10:00 órára érkezünk, ez pedig a Holitscher kastély lesz.
A műemlék jellegű, egykori barokk, majd az évszázadok során többször átépített és megtoldott kastély községünk büszkesége. Névadója Holitscher Károly, az épület utolsó tulajdonosa, egykori országgyűlési képviselő, bankelnök, nagybirtokos.

Az épület építési idejét nem ismerjük, de 1747–49 között már említik, mint Eszterházy Imre tulajdonát, rá utalnak az épületben talált CIE monogramos téglák. Ekkor már biztosan létezik a boltíves pince és az épületnek a pincével megegyező alapterületű része.

A kastély teljes történetét Marton Tímea tárlatvezető fogja elmesélni nekünk.

A belépődíj egységesen: 500 Ft/fő

2.
Második állomásunk is igazi csemege a közelmúlt kedvelőinek. Ki sem mozdulunk Csetény községből, a tájház szintén Csetényen található. Ide 11:00 órara várnak bennünket.

A Tájház tulajdonosa Nagy Zoltán, közel 30 éve gyűjti a régiségeket, használati tárgyakat, bútorokat. 2010-ben vásárolta meg a jelenlegi Tájház épületét, amit rengeteg munkával felújított, ügyelve arra, hogy az épület eredeti arculata megmaradjon.

Zoltán fogja bemutatni a gyűjteményt, a belépődíj itt is 500 Ft/fő

Ha van kedvetek egy kis sétához, a község határában felsétálunk egy dombra, ahonnan pazar kilátás nyílik a környék vonulataira.

3.
Persze nem ez lenne az egyetlen sétánk a mai napra, hiszen innen átsurranunk Súr községbe, ahol...

2017. augusztus 19-én került sor a súri Urasági szőlőben készült Lombkorona-sétány ünnepélyes átadására. A lombok között átívelő sétány közel 80 méter hosszan húzódik a fák között, az 5-6 méteres magasságból csodálatos panorámát biztosít a Bakony lankáira. A biztonsági szabályokat betartva védőfelszerelés nélkül sétálhatnak a látogatók a fák koronái között, hisz mindkét oldalon biztonsági háló védi a két-két pihenőhely közötti palánkon sétálókat. Az idő kellemes eltöltését biztosítja a gyermekek számára kialakított drótkötél-csúszda, melyről három nehézségi ponton csúszhatnak le a bátrabbak, valamint játszóház, padok, asztalok is várják az ide látogató turistákat. (forrás: hoditoturak.hu)

A településről 9 körtúra indul, melyek mindegyike érinti a lombkorona sétányt. Ebből mi most a legrövidebbet választottuk, de Rajtatok múlik, mennyire vagytok feltöltve energiával:

Lombkorona-sétány túra: A túra hossza 3,8 km, útvonala a következő látványosságokat érinti: Súr- Faluközpont: Köztársasági elnök fája, Életfa, Harangjáték – Deák utcai feszület – Pipitér – Kastélykert – Urasági szőlőhegy – Panoráma-sétány – Lombkorona-sétány – Rovarszálloda – Súr-Faluközpont.

3+.
Csákváron található Magyarország egyik legjobb cukrászdája, a Csuta... a többit már el tudjátok képzelni!

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 7:30 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menü pontban találtok).

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 11.000 Ft személyenként , mely az oda és a visszautat tartalmazza, de az esetleges belépődíjak árait nem.

Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 5.000 Ft személyenként és része a kirándulás árának. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is lehet fizetni.

Nagyon fontos!
Kérem, hogy a regisztrációs díjat, csak a kijelentkezés visszaigazolását követően utaljátok!!!

A regisztrációs díj legkésőbb az eseményt megelőző 4. munkanapig szükséges kiegyenlíteni, a regisztráció csak akkor véglegesnek, ha a regisztrációs díj kiegyenlítésre került. Ezt postai, vagy banki úton is lehet utalni az alábbi számlára:

Travel-Bus Bt.
Bankszámla szám:
OTP 11717009-21414343-00000000

Utalás kérünk egy megjegyzést rovatban tüntessétek fel a kirándulás pontos dátumát és a jelentkező nevét, ha eltér a számla tulajdonosától. Az összeg beérkezését követően emailben elektronikus számlát küldünk, mely igazolja a befizetést.
Bővebb információt a  https://travelbus.hu/utazasi_feltetelek/  címen olvashattok!
Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet megtalálni a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy a  www.travelbus.hu  oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.
Kérjen jelentkezéskor vegyétek, hogy nem tartózkodunk folyamatosan a számítógép közelében, sőt igen gyakran kirándulunk. Ebből kifolyólag a regisztrációk feldolgozása 1-3 napot is igénybe vehet. Kérek türelmeteket!
Kérünk Benneteket, hogy egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt regisztráljon! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.
Végül továbbra is azt kérjük, hogy a jelentkezési lapon kívül egyéb módon ne jelentkezzenek (pl. Facebook Messenger, „Ott leszek” gomb, Esemény hozzászólás), mert ezt később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig észreveszi.

Várunk Benneteket szeretettel!

Jelentkezem egy másik kirándulásra