kirandulasaink

 

Tájékoztatás a koronavírussal kapcsolatban:

https://koronavirus.gov.hu/

 

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni, kérem adja meg email címét, majd a visszaigazoló levélben kattintson a hivatkozásra:

Adatvédelmi tájékoztatót elolvasása

Kövessen bennünket a Facebook-on is!

  • Legyen Ön is tagja a TravelBus Facebook Csoportnak!
  • Az oldalon beszélgethet, megtalálhatja a kirándulásainkon készült képeket, kirándulási ötleteket kaphat, Last Minute utazásokra jelentkezhet.

Kérem mielőtt a kirándulásra jelentkezne legyen szíves figyelmesen elolvasni az alábbiakban az utazás feltételeit!

Ide kattintva bővebben tájékozódhat a jelentkezés feltételeiről, menetéről, az utazás lemondásáról, "last minute" utakról:

Utazási feltételek 2019. január 1-től

Aktuális kirándulásaink

Utoljára frissítve:

2020. március 18. - 8:40

Kedves Kirándulótársaink!

Eseményeinket a kialakult karantén helyzet miatt szüneteltetjük, az alábbi kirándulásokra senki jelentkezését nem tudjuk fogadni! 

Szeretnénk minél hamarabb ismét Veletek kirándulni, ehhez azonban arra van szükség megőrizzétek az egészségeteket.

Ha szeretnétek továbbra is közösségben maradni, várunk Benneteket a Facebook-on a TravelBus Csoportban, ahol legalább nem vagyunk elszigetelődve, nem vagyunk egyedül!

TravelBus Facebook Csoport

2020 március 22. vasárnap

Csodálatos bükki hegyek közt két tavat (víztározót) fogunk meglátogatni.
 
Első állomásunk (egy kávézós pihenőt követően) Dédestapolcsányban lesz.
 
A kéktúra már a legelső, 1938-as bejárásakor végighaladt a Bán-patak völgyének középső szakaszán, ahol akkor még két falu, Dédes és a szomszédos Bántapolcsány terült el. Ugyanitt 40 évvel később a Másfélmillió lépés Magyarországon sorozat stábja már a Lázbérci-víztározó víztükrét, a Bükk felé pedig az egyesült Dédestapolcsányt találta.
A falu két részre osztottsága a mai napig érzékelhető: Miskolc felől érkezve a távolsági buszjáratok első megállója a két falurész közötti Gagarin utca, ahol egyszerre tárul elénk Dédes közelmúltban épült házsorainak látványa, a túloldalon pedig Bántapolcsány száz éve változatlan képe.
A hátteret az előbbi mögött a Bükk-fennsík meredek, északi oldala, utóbbi fölött az Upponyi-hegység nem kevésbé látványos, de alacsonyabb, erdős dombjai alkotják.
Bántapolcsány apró főterén jól megfér egymással a több mint háromszáz éves templom, és a százéves házsor.
Innen alig két perc séta a Lázbérci-víztározó. Eleinte a Bán-patak torkolatának vadonjában haladunk, ahol emberek helyett gólyák, gémek, sőt néha vidrák lakmároznak a tó halaiból. A víz túlsó partján térünk rá a kéktúra útvonalára, ahol burkolt út, kiépített pihenők, horgászó, túrázó látogatók fogadnak.
 
Érdemes itt bejárni a Szalamandra tanösvényt, aminek egy része a tó mentén van kialakítva, másik része az erdőben vezet. Így több érdekes életközösséget megfigyelhetünk utunk során. Néhány szó a tanösvényről:
 
I. Általános jellemzők
A tanösvény a Lázbérci-tó partján a régi országúton kezdődik. Mivel érezhetően hűvösebb a levegő, mint a faluban, érdemes pulóvert, ruhát hozni a kirándulásra. A Szalamandra-tanösvény hossza kb. 6 km, változatos terepen, ezért szükséges élelmiszert, ivóvizet, iskolás (gyermek) csoportnak elsősegély felszerelést hozni. A fényképezőgép se maradjon otthon, hiszen a változatos táj nagyon szép, érdemes megörökíteni a látottakat. Az ösvény először sík területen fut, majd az információs táblák útmutatása szerint lehet tovább menni az erdei úton. Az emelkedés lassú, kb. 200 m a szintkülönbség. Sok védett állat él itt, ezért, ha csendben közlekedünk az erdőben, megleshetjük őket eredeti élőhelyükön. A séta során öt pihenőhelyet lehet találni, ahol szalonnasütő helyek, vagy pihenőpadok vannak. A tanösvény jele sárga fekete, ezen a jelen haladjunk. A végállomás előtt az út az országos kék túra útvonalával találkozik.
 
Következő állomásunkig 35 kilométert buszozunk, egészen Rudabányáig.
Az észak-magyarországi Rudabánya elsősorban a 12 millió éves emberszabású majom maradványairól – a világhírű Rudapithecus-leletekről – az emberré válás egy fontos mérföldkövéről lehet ismerős illetve, hogy itt volt Magyarország egyetlen vasércbányája. A híres leleteken túl az egykor virágzó bányászvárosnak egy különleges természeti látványossága is van. Itt található ugyanis hazánk legmélyebb állóvize a rudabányai Bánya-tó (Tengerszem). A türkizkék, kristálytiszta vizű tó különleges atmoszférájú, egyedülálló hely hazánkban.
A mai tó 1985 körül jött létre miután a bányászat elérte a karsztvízszintet, és a bányát szárazon tartó szivattyúzást is abbahagyták. A geológiai különlegességnek számító tó állandósult kiterjedése körülbelül 300 méter hosszú és átlagosan 80 méter széles. Legnagyobb mélysége megközelíti a 60 métert, ezzel hazánk legmélyebb állóvizeként tartják számon. A bányászat felhagyását követően fokozatosan hódította vissza az élővilág a tó környékét. A talajon az akác- , nyár-, nyír- és fenyőfák mellett különféle cserjék tudnak megkapaszkodni, ám a vastagabb földrétegeken tölgyesek is gyökeret eresztettek.
Különleges adottságai miatt a filmesek kedvelt helyszíne is, egy trópusi tengerpart, vagy akár egy lakatlan sziget látványvilágát is képes elénk varázsolni.
 
A találkozó a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóban lesz reggel 7:00 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menüpontban találtok).
 
Az utazás részvételi díja 8.000 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de az esetleges belépődíjak árait nem.
 
Regisztrációs díj: 3.500 Ft (mely beleszámít az utazás költségébe). Ezzel kapcsolatos bővebb információt a http://travelbus.hu/kirandulasaink/ hivatkozásra kattintva találhattok.
 
Jelentkezni csak email-ben a travelbus.mail@gmail.com címen lehet!
Fontos!
Egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt tud regisztrálni! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.
Ha a kirándulást megelőző 4. napig nem történik meg a regisztrációs díj elutalása, a jelentkezést töröljük és erről emailben értesítést küldünk.
 
Email-ben jelentkezéskor ne felejtsétek el megírni a mobil telefonszámotokat, ezzel megkönnyítve a későbbi kapcsolattartást.
Továbbra is azt kérjük, hogy egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, Ott leszek gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.
 
Várunk Benneteket szeretettel!
2020 március 28. szombat

Az Ásotthalmi Láprét a Duna-Tisza köze déli részének botanikai szempontból a legértékesebb védett természeti területe. Figyelemre méltó értéke a világviszonylatban egyedülálló mocsári kardvirág (Gladiolus palustris) több tízezres állománya, de ugyancsak említésre érdemes a fokozottan védett egyhajúvirág (Bulbocodium vernum) hasonló nagyságrendű előfordulása is. Az itt eddig számba vett 251 növényfajból 19 védett és 3 fokozottan védett. Sokszínűsége és sok szempontból egyedülállósága miatt nevezték el első látogatói Csodarétnek. A tanösvény bemutatja a rét legfontosabb növénytársulásait és az utóbbi kétszáz évben a tájra ható emberi tevékenység ma is fellelhető nyomait.
 
CSODARÉT TANÖSVÉNY
Hossza: 4 km + 1-3 km a busztól
 
Állomások:
 
1. állomás: Csodarét tanösvény
2. állomás: Ásott halom
3. állomás: Felhagyott szántók
4. állomás: Fűzfás út
5. állomás: A tanya mint madárélőhely
6. állomás: Kékperjés rét
7. állomás: Homoki sztyepprét
8. állomás: Nádas
9. állomás: Tanya hely
10. állomás: Csatorna
 
Mórahalom központjából a kissori úton 3 km-t haladva, tábla jelzi azt a földutat, amelyen megközelíthetjük a Királyhalmi Iskolát (ami a védett terület szélén található). A tanösvény kiindulópontját tábla jelzi az út mentén, ez a tábla tájékoztat a rét legfontosabb természeti értékeiről. Csodaréti körsétánkon minden állomásnál kis térkép igazít útba bennünket, amíg visszaérkezünk a kiindulópontra. A térkép alapján balra az úton haladva először a Madarásztavi-csatornát keresztezzük, innen északnyugatra pillantva egy magaslatra lehetünk figyelmesek, melyen a 2. állomás található. Erről a halomról beláthatjuk az egész területet. Utunk ezután délkeleti irányban halad egy földútig, közben a parlagokról szóló állomásnál állhatunk meg. A tanösvény 4. és 5. állomását a védett területet kerülő földúton sétálva találhatjuk meg. A útról történő letérés helyét egy oszlop jelzi. A réten haladva a kékperjés rétet, a homoki sztyepprétet, majd a nádast bemutató állomásokat találhatjuk. Ezután egy kis hídon át kell kelnünk a már korábban keresztezett csatornán. Az átkelés után a csatorna partján jobbra kell tartanunk. Kis akácfa-csoportnál olvashatjuk el 9. állomás tábláját. Az utolsó állomást, továbbhaladva szintén a csatorna mellett találhatjuk. Innen 150 méterre az erdő szélén halad az a földút, melyen jobbra fordulva visszasétálhatunk a kiindulóponthoz.
 
forrás: knp.nemzetipark.gov.hu
 
A láprét helyenként vizesebb területen vezet keresztül, zárt vízálló cipőben gyertek!
 
_____________________________________________
 
Ha marad időnk benézünk Szegedre egy rövid szabadidős programra.
 
A találkozó a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóban lesz reggel 7:30 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menüpontban találtok).
 
Az utazás részvételi díja 7.500 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza.
 
Regisztrációs díj: 3.500 Ft (mely beleszámít az utazás költségébe). Ezzel kapcsolatos bővebb információt a http://travelbus.hu/kirandulasaink/ hivatkozásra kattintva találhattok.
 
Jelentkezni csak email-ben a travelbus.mail@gmail.com címen lehet!
Fontos!
Egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt tud regisztrálni! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.
Ha a kirándulást megelőző 4. napig nem történik meg a regisztrációs díj elutalása, a jelentkezést töröljük és erről emailben értesítést küldünk.
 
Email-ben jelentkezéskor ne felejtsétek el megírni a mobil telefonszámotokat, ezzel megkönnyítve a későbbi kapcsolattartást.
Továbbra is azt kérjük, hogy egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, Ott leszek gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.
 
Várunk Benneteket szeretettel!
Összesítés:
Regisztrációs díj: 3.500 Ft (mely beleszámít az utazás költségébe)
Az utazás részvételi díja 7.500 Ft személyenként
2020 március 29. vasárnap

Évmilliók a lábunk alatt - Ásvány és fosszília gyűjtő túra a Vértesben.
 
Ismét egy rendhagyó kirándulásra várunk Benneteket sok szeretettel.
Dékán Péter geológus vezetésével visszautazunk körülbelül 55 millió évet, az eocén korba.
A Kárpát-medencében a legidősebb harmadidőszaki képződmények a felszínen az eocénból valók. A többszöri tengerelöntés eredményeképpen lerakódott eocén üledékek ma leginkább a Dunántúl és Erdély területén találhatók. A gánti bauxitlencsék fedő rétegsora a középső-eocén klasszikus ősmaradvány lelőhelye. Itt a transzgresszió (a tenger előrenyomulása és a szárazföld nagyobb területeinek elöntése) első fázisában apró, díszítetlen csigákban (Melania) gazdag márga keletkezett. A molluszkákban gazdag tengeri rétegsor e felett helyezkedik el. Több tucat fajt írtak le innen. A legjellegzetesebb csigák a tornyos Cerithiumok, a kerek, alacsony Naticák, a csomókkal, vagy tüskékkel díszített Tympanotonusok, a bordás Cantharusok és Clavilithesek.
 
Péterrel Gántról indulva kb. 2-3 kilométert fogunk sétálni és - ha az időjárás is kegyes lesz hozzánk- kalcitot, hematitot, gipszkristályt és fosszíliákat fogunk találni.
A kincseinkkel ezt követően Csákvárra indulunk és felkeressük a - kirándulók által - kevésbé ismert szabadon látogatható Báracházi barlangot.
A Csákvár nyugati szélén található, 204 méter magas Guba-hegy oldalának a keleti sziklafalában, 189 méter tengerszint feletti magasságban van a messziről is jól látható bejárata. A barlanghoz a Csákvárról induló zöld turista jelzésen, majd az abból kiágazó zöld barlangjelzésen juthatunk. Szabadon látogatható. A hossza 87,5 méter, a függőleges kiterjedése 10,5 méter, a mélysége másfél méter és a magassága kilenc méter. Több, egymást keresztező tektonikus hasadék mentén, triász fődolomitban alakultak ki a korróziós járatok.
 
A barlang tetejéről szép kilátást élvezhetünk. A túra végén a híres "Csuta" Cukrászda süteményeit kóstólhatjuk meg.
 
Fontos, hogy lehetőleg ne utcai cipőben érkezzetek a kirándulásra!
 
A találkozó a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóban lesz reggel 7:00 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menüpontban találtok).
 
Az utazás részvételi díja 6.500 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat is tartalmazza, kísérőnk - Péter - tiszteletdíja 1.000 Ft személyenként.
 
Regisztrációs díj: 3.500 Ft (mely beleszámít az utazás költségébe). Ezzel kapcsolatos bővebb információt a http://travelbus.hu/kirandulasaink/ hivatkozásra kattintva találhattok.
 
Jelentkezni csak email-ben a travelbus.mail@gmail.com címen lehet!
 
Email-ben jelentkezéskor ne felejtsétek el megírni a mobil telefonszámotokat, ezzel megkönnyítve a későbbi kapcsolattartást.
 
Továbbra is azt kérem, hogy egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, Ott leszek gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig veszem észre.
Várunk Benneteket szeretettel!
2020 április 4. szombat

Szakvezetéssel egybe kötött túrázásra indulunk a Top-Túra csapatával. Túravezetőnk ismét Tárnai Csaba lesz.
 
Bélapátfalvára érkezésünkkor először megtekintjük a Bélkő hegy aljában, és az Egri egyházmegye tulajdonában lévő Háromkútról (Trium Fontium) nevezett és a Boldogságos Szűz tiszteletére szentelt ciszterci apátságot, melyet az 1232. május 16-án keltezett alapítólevél tanúsága szerint II. Kilit egri püspök alapított.
Ez Magyarország egyedüli épségben megmaradt romanikus stílusú ciszterci apátsági temploma, amely 1232-től kezdve épült. A monostor, amely a templom mellett állt, már korábban megépült. A késő romanika stílusában épült templomot a 14-15. században gótikus stílusban átépítették.
 
Innen gyalogtúránk a megsebzett hegyre, a Bél-kőre vezet. A szintkülönbség bizony 480 méter körül van, tehát mindenki mérlegeljen erőnlétének megfelelően.
A csúcsról lejőve, Bélapátfalva képeslapra illő tavához megyünk, ahol kiülünk egy kellemes teraszra. Aki nem elég fáradt, körbesétálhatja ezt a gyöngyszemet.
 
Akik nem vállalják a túrát, a tó melletti Szomjas Csuka vendéglőben várhatnak bennünket, amíg visszatérünk.
A túravezetést még egyedivé teheti, hogy a hegynek a sajátos mikroklímája miatt szinte saját élővilága van. Reméljük, hogy sok képviselőjét látjuk majd.
 
A szakvezetés külön díja 1.900 Ft / fő
 
A találkozó a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóban lesz reggel 8:30 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menüpontban találtok).
 
Az utazás részvételi díja 7.000 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza.
 
Regisztrációs díj: 3.500 Ft (mely beleszámít az utazás költségébe). Ezzel kapcsolatos bővebb információt a http://travelbus.hu/kirandulasaink/ hivatkozásra kattintva találhattok.
 
Jelentkezni csak email-ben a travelbus.mail@gmail.com címen lehet!
Fontos!
Egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt tud regisztrálni! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.
Ha a kirándulást megelőző 4. napig nem történik meg a regisztrációs díj elutalása, a jelentkezést töröljük és erről emailben értesítést küldünk.
 
Email-ben jelentkezéskor ne felejtsétek el megírni a mobil telefonszámotokat, ezzel megkönnyítve a későbbi kapcsolattartást.
Továbbra is azt kérjük, hogy egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, Ott leszek gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.
 
Várunk Benneteket szeretettel!
 
Összesítés
 
A szakvezetés külön díja 1.900 Ft / fő
Regisztrációs díj: 3.500 Ft (mely beleszámít az utazás költségébe)
Az utazás részvételi díja 7.000 Ft személyenként
2020 április 11. szombat

Húsvéti ünnephez méltó első állomásunk Zengővárkony.
A helyi népművészeti hagyományokat bemutató Tájház udvarán lévő egykori pajtában nyílt meg a Míves Tojás Gyűjtemény, hazánk első és Európában is ritkaságnak számító állandó hímes-tojás kiállítása. A magángyűjtő több mint 5000 darabos míves tojás gyűjteményéből mintegy 3000 darabot adott át az állandó kiállítás céljára. A vitrinekben közel 2100 alkotás látható, a további mintegy 900 díszített tojás a fióktárlókba került.
A múzeumban bemutatott gyűjtemény darabjai 19 ország 55 tájegységéből származnak, azokat 160 ismert és több ismeretlen tojásdíszítő, több mint 30 különféle technikával készítette. (forrás: utazzitthon.hu)
 
Belépőjegyek
Teljes árú: 600 Ft;
Kedvezményes: 400 Ft
 
Következő helyszínünk a Keleti-Mecsek páratlan szépségű, vad-romantikus völgye az Óbánya és Kisújbánya közt húzódó Óbányai-völgy, olyan természeti csodákkal, mint a Ferde-vízesés vagy a Csepegő-szikla. A bájos sváb faluból, Óbányáról kiindulva, a Dél-dunántúli Kéktúra útvonalán járjuk végig a völgy legszebb szakaszát az újraéledő Kisújbánya üdülőfaluig, majd felmászunk a Mecsek vonulataira gyönyörű kilátást nyújtó Cigány-hegyi kilátóba. Ez a program is fakultatív, akinek nincs energiája, a Klumpás pihenőben megvárhat bennünket. Visszafelé kellemes, árnyas úton térünk vissza a faluba.
A túra hossza: 11 km
A túra időtartama: 3 óra
Szintkülönbség: 280 m fel, ugyanannyi le.
(forrás: kirandulastippek.hu)
 
Innen 25-30 kilométerre minibusszal Püspökszentlászlóra látogatunk ahol egy kastély-arborétum található. A kastély arborétumát mai formájában Hetyey Sámuel püspök létesítette. Ugyanakkor már a kastély 1797-es felépítése után parkosították az épület környezetét.
 
A találkozó a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóban lesz reggel 7:30 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menüpontban találtok).
 
Az utazás részvételi díja 7.000 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de a belépődíjak árait nem.
 
Regisztrációs díj: 3.500 Ft (mely beleszámít az utazás költségébe). Ezzel kapcsolatos bővebb információt a http://travelbus.hu/kirandulasaink/ hivatkozásra kattintva találhattok.
 
Jelentkezni csak email-ben a travelbus.mail@gmail.com címen lehet!
Fontos!
Egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt tud regisztrálni! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.
Ha a kirándulást megelőző 4. napig nem történik meg a regisztrációs díj elutalása, a jelentkezést töröljük és erről emailben értesítést küldünk.
 
Email-ben jelentkezéskor ne felejtsétek el megírni a mobil telefonszámotokat, ezzel megkönnyítve a későbbi kapcsolattartást.
Továbbra is azt kérjük, hogy egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, Ott leszek gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.
 
Várunk Benneteket szeretettel!
Összesítés:
Regisztrációs díj: 3.500 Ft (mely beleszámít az utazás költségébe)
Az utazás részvételi díja 7.000 Ft személyenként
2020 április 12. vasárnap

Húsvéti ünnephez méltó első állomásunk Zengővárkony.
A helyi népművészeti hagyományokat bemutató Tájház udvarán lévő egykori pajtában nyílt meg a Míves Tojás Gyűjtemény, hazánk első és Európában is ritkaságnak számító állandó hímes-tojás kiállítása. A magángyűjtő több mint 5000 darabos míves tojás gyűjteményéből mintegy 3000 darabot adott át az állandó kiállítás céljára. A vitrinekben közel 2100 alkotás látható, a további mintegy 900 díszített tojás a fióktárlókba került.
A múzeumban bemutatott gyűjtemény darabjai 19 ország 55 tájegységéből származnak, azokat 160 ismert és több ismeretlen tojásdíszítő, több mint 30 különféle technikával készítette. (forrás: utazzitthon.hu)
 
Belépőjegyek
Teljes árú: 600 Ft;
Kedvezményes: 400 Ft
 
Következő helyszínünk a Keleti-Mecsek páratlan szépségű, vad-romantikus völgye az Óbánya és Kisújbánya közt húzódó Óbányai-völgy, olyan természeti csodákkal, mint a Ferde-vízesés vagy a Csepegő-szikla. A bájos sváb faluból, Óbányáról kiindulva, a Dél-dunántúli Kéktúra útvonalán járjuk végig a völgy legszebb szakaszát az újraéledő Kisújbánya üdülőfaluig, majd felmászunk a Mecsek vonulataira gyönyörű kilátást nyújtó Cigány-hegyi kilátóba. Ez a program is fakultatív, akinek nincs energiája, a Klumpás pihenőben megvárhat bennünket. Visszafelé kellemes, árnyas úton térünk vissza a faluba.
A túra hossza: 11 km
A túra időtartama: 3 óra
Szintkülönbség: 280 m fel, ugyanannyi le.
(forrás: kirandulastippek.hu)
 
Innen 25-30 kilométerre minibusszal Püspökszentlászlóra látogatunk ahol egy kastély-arborétum található. A kastély arborétumát mai formájában Hetyey Sámuel püspök létesítette. Ugyanakkor már a kastély 1797-es felépítése után parkosították az épület környezetét.
 
A találkozó a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóban lesz reggel 7:30 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menüpontban találtok).
 
Az utazás részvételi díja 7.000 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de a belépődíjak árait nem.
 
Regisztrációs díj: 3.500 Ft (mely beleszámít az utazás költségébe). Ezzel kapcsolatos bővebb információt a http://travelbus.hu/kirandulasaink/ hivatkozásra kattintva találhattok.
 
Jelentkezni csak email-ben a travelbus.mail@gmail.com címen lehet!
Fontos!
Egy jelentkező egyszerre maximum 3 személyt tud regisztrálni! Erre sajnos a csoportos visszalépések miatt van szükség.
Ha a kirándulást megelőző 4. napig nem történik meg a regisztrációs díj elutalása, a jelentkezést töröljük és erről emailben értesítést küldünk.
 
Email-ben jelentkezéskor ne felejtsétek el megírni a mobil telefonszámotokat, ezzel megkönnyítve a későbbi kapcsolattartást.
Továbbra is azt kérjük, hogy egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, Ott leszek gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig vesszük észre.
 
Várunk Benneteket szeretettel!
Összesítés:
Regisztrációs díj: 3.500 Ft (mely beleszámít az utazás költségébe)
Az utazás részvételi díja 7.000 Ft személyenként
2020 április 25. szombat

Ismét Magyarország déli részére indulunk.
 
10:00 - 10:30 óra körül első állomásunkra érünk, Bácsalmásra a Kékfestő Műhelyhez.
 
A település csak a Rákóczi-szabadságharc után kezdett véglegesen kialakulni, horvát, magyar és szlovák lakosokkal. 1735-ben Felső-Almás néven szerepel.
A XVIII. század végén német telepesek érkeztek a községbe.
1808-ban mezővárosi rangot kapott.
1848-ban követválasztó központként Vörösmarty Mihályt választotta országgyűlési képviselőjévé.
 
A bácsalmási kékfestő műhely a Felvidékről a Bácskába települt, majd Bácsalmásra költözött Skorutyák család alapította 1879-ben. Az azóta is töretlenül működő, apáról fiúra szálló műhely a családjuk négy generációjának szolgálta megélhetését.
Ezt a csodálatos műemlék üzemet fogjuk megtekinteni Bakos Zoltán segítségével. Belépőjegy egységesen: 200 Ft/fő
 
Innen ismét buszra pattanunk és...
 
Sokak számára bizonyára nem ismeretlen Hajós város, mely évszázadokig a kalocsai érsekség uradalmához tartozott. A törökök kiűzése után már az 1720-as években német családokkal népesítették be. Ekkoriban mezővárosi és vásártartási joggal rendelkezett.
 
Programunkat a Barokk kastély látogatásával folytatjuk, ide 13:00 órára várnak bennünket.
 
A kastély felépítésével kapcsolatban azt beszélik, hogy magának Mária Teréziának építtette a kalocsai érsek a rezidenciát, mivel a királynő úgy tervezte, hogy látogatást tesz a kalocsai egyházmegyében, és a főpap szerette volna, ha az uralkodónő jól érzi magát ittléte alatt. (A hajósi idősek ma is Mária Terézia-kastélynak hívják az épületet.) A gondolatot tett követte, és a pompás kastély hamarosan el is készült. Mária Terézia a látogatását nyárra tervezte, viszont az volt a kívánsága, hogy szánon szeretné megtenni az utat Kalocsától Hajósig. Ennek sem volt akadálya: az érsek sóval szóratta be a két település között az utat. Ennek ellenére a látogatás mégis elmaradt, csak a hajósi emberek emlegetik máig, hogy a kastély két kapujának tetejét díszítő, női alakot ábrázoló szobrok valójában Mária Teréziát ábrázolják… (forrás: wikipedia)
 
Belépőjegy árak:
teljes árú: 1600 Ft/fő, nyugdíjas: 800 Ft/fő
3.000 Ft tárlatvezetési díj a teljes csoport számára, ezt osztjuk szét egy-egy személyre.
Csoportos jegyet (800 Ft / fő) 15 fős csoporttól kapunk.
 
A nap harmadik állomása és fénypontja egy kis bűnözés lenne, melyből én (mint buszvezető) sajnos kimaradok. A híres Hajósi-pincesorok mentén a Schön Gábor pincéjében töltenénk el a maradék időnket, borkóstolással egybekötött bemutatóval.
 
A borkóstoló 4 fajta borral 2.000 Ft-ba kerül (előre láthatólag), mely tartalmazza a pince bemutatását, valamint a borkorcsolyát... és kértem egy kis pogácsát, vagy zsíros kenyeret mellé.
 
Maradék időnkben - ha még bírjátok - teszünk egy sétát a pincesor egyedülálló utcácskáin.
 
Mindhárom program fakultatív, tehát nem kötelező és nincs beépítve az utazás árába.
 
A találkozó a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóban lesz reggel 7:00 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menüpontban találtok).
Az utazás részvételi díja 7.500 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat is tartalmazza, de az esetleges belépődíjakat és a kóstoló árát nem.
 
Regisztrációs díj: 3.500 Ft (mely beleszámít az utazás költségébe). Ezzel kapcsolatos bővebb információt a http://travelbus.hu/kirandulasaink/ hivatkozásra kattintva találhattok.
Jelentkezni csak email-ben a travelbus.mail@gmail.com címen lehet!
Email-ben jelentkezéskor ne felejtsétek el megírni a mobil telefonszámotokat, ezzel megkönnyítve a későbbi kapcsolattartást.
Továbbra is azt kérem, hogy egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, Ott leszek gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig veszem észre.
 
Várunk Benneteket szeretettel!
Összesítés
1. helyszín.
Kékfestő műhely belépőjegy egységesen: 200 Ft/fő
2. helyszín.

Hajósi Barokk-kastély múzeum

Belépőjegy árak:
teljes árú: 1600 Ft/fő, nyugdíjas: 800 Ft/fő
3.000 Ft tárlatvezetési díj a teljes csoport számára, ezt osztjuk szét egy-egy személyre.
Csoportos jegyet (800 Ft / fő) 15 fős csoporttól kapunk.
3. helyszín.
A borkóstoló 4 fajta borral 2.000 Ft / fő
Regisztrációs díj: 3.500 Ft (mely beleszámít az utazás költségébe)
Az utazás részvételi díja 7.500 Ft személyenként
2020 május 16. szombat

Az élénk érdeklődésre való tekintettel újra Borok és Barokk... és...
 
10:00 - 10:30 óra körül első állomásunkra érünk, Bácsalmásra a Kékfestő Műhelyhez.
 
A település csak a Rákóczi-szabadságharc után kezdett véglegesen kialakulni, horvát, magyar és szlovák lakosokkal. 1735-ben Felső-Almás néven szerepel.
A XVIII. század végén német telepesek érkeztek a községbe.
1808-ban mezővárosi rangot kapott.
1848-ban követválasztó központként Vörösmarty Mihályt választotta országgyűlési képviselőjévé.
 
A bácsalmási kékfestő műhely a Felvidékről a Bácskába települt, majd Bácsalmásra költözött Skorutyák család alapította 1879-ben. Az azóta is töretlenül működő, apáról fiúra szálló műhely a családjuk négy generációjának szolgálta megélhetését.
Ezt a csodálatos műemlék üzemet fogjuk megtekinteni Bakos Zoltán segítségével. Belépőjegy egységesen: 200 Ft/fő
 
Innen ismét buszra pattanunk és...
 
Sokak számára bizonyára nem ismeretlen Hajós város, mely évszázadokig a kalocsai érsekség uradalmához tartozott. A törökök kiűzése után már az 1720-as években német családokkal népesítették be. Ekkoriban mezővárosi és vásártartási joggal rendelkezett.
 
Programunkat a Barokk kastély látogatásával folytatjuk, ide 13:00 órára várnak bennünket.
 
A kastély felépítésével kapcsolatban azt beszélik, hogy magának Mária Teréziának építtette a kalocsai érsek a rezidenciát, mivel a királynő úgy tervezte, hogy látogatást tesz a kalocsai egyházmegyében, és a főpap szerette volna, ha az uralkodónő jól érzi magát ittléte alatt. (A hajósi idősek ma is Mária Terézia-kastélynak hívják az épületet.) A gondolatot tett követte, és a pompás kastély hamarosan el is készült. Mária Terézia a látogatását nyárra tervezte, viszont az volt a kívánsága, hogy szánon szeretné megtenni az utat Kalocsától Hajósig. Ennek sem volt akadálya: az érsek sóval szóratta be a két település között az utat. Ennek ellenére a látogatás mégis elmaradt, csak a hajósi emberek emlegetik máig, hogy a kastély két kapujának tetejét díszítő, női alakot ábrázoló szobrok valójában Mária Teréziát ábrázolják… (forrás: wikipedia)
 
Belépőjegy árak:
teljes árú: 1600 Ft/fő, nyugdíjas: 800 Ft/fő
3.000 Ft tárlatvezetési díj a teljes csoport számára, ezt osztjuk szét egy-egy személyre.
Csoportos jegyet (800 Ft / fő) 15 fős csoporttól kapunk.
 
A nap harmadik állomása és fénypontja egy kis bűnözés lenne, melyből én (mint buszvezető) sajnos kimaradok. A híres Hajósi-pincesorok mentén a Schön Gábor pincéjében töltenénk el a maradék időnket, borkóstolással egybekötött bemutatóval.
 
A borkóstoló 4 fajta borral 2.000 Ft-ba kerül (előre láthatólag), mely tartalmazza a pince bemutatását, valamint a borkorcsolyát... és kértem egy kis pogácsát, vagy zsíros kenyeret mellé.
 
Maradék időnkben - ha még bírjátok - teszünk egy sétát a pincesor egyedülálló utcácskáin.
 
Mindhárom program fakultatív, tehát nem kötelező és nincs beépítve az utazás árába.
 
A találkozó a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóban lesz reggel 7:00 órakor. (Részletes térképet a TravelBus.hu oldalon, a Kirándulásaink menüpontban találtok).
Az utazás részvételi díja 7.500 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat is tartalmazza, de az esetleges belépődíjakat és a kóstoló árát nem.
 
Regisztrációs díj: 3.500 Ft (mely beleszámít az utazás költségébe). Ezzel kapcsolatos bővebb információt a http://travelbus.hu/kirandulasaink/ hivatkozásra kattintva találhattok.
Jelentkezni csak email-ben a travelbus.mail@gmail.com címen lehet!
Email-ben jelentkezéskor ne felejtsétek el megírni a mobil telefonszámotokat, ezzel megkönnyítve a későbbi kapcsolattartást.
Továbbra is azt kérem, hogy egyéb módon ne jelentkezzetek (pl. Facebook Messenger, Ott leszek gomb, Esemény hozzászólás), mert ezeket később szinte lehetetlen visszakeresni és ráadásul nem mindig veszem észre.
 
Várunk Benneteket szeretettel!
Összesítés
1. helyszín.
Kékfestő műhely belépőjegy egységesen: 200 Ft/fő
2. helyszín.

Hajósi Barokk-kastély múzeum

Belépőjegy árak:
teljes árú: 1600 Ft/fő, nyugdíjas: 800 Ft/fő
3.000 Ft tárlatvezetési díj a teljes csoport számára, ezt osztjuk szét egy-egy személyre.
Csoportos jegyet (800 Ft / fő) 15 fős csoporttól kapunk.
3. helyszín.
A borkóstoló 4 fajta borral 2.000 Ft / fő
Regisztrációs díj: 3.500 Ft (mely beleszámít az utazás költségébe)
Az utazás részvételi díja 7.500 Ft személyenként

Jelentkezni űrlap kitöltésével a "Jelentkezem" gombra kattintva is lehet:

Az alábbi ábra segítségével helyet lehet választani, de persze nem kötelező. A szabad helyeket kirándulásonként a szabad helyek száma alatt felsorolva lehet látni.

Ahol több a szabad ülés, mint a jelentkezők száma (nem elírás), ott a jelentkezők nem jelölték meg hová szeretnének ülni.

A jelentkezéseket sorban dolgozzuk fel, így előfordulhat, hogy a választott helyre korábban már jelentkeztek, de a weboldalon ez még nincs módosítva. Kérünk benneteket ezt is vegyétek figyelembe.

A helyfoglalása csak a regisztrációs díj beérkezését követően végleges. Kivétel, ha a jelentkező rendelkezik a TravelBus utazókártyán elegendő (3500) ponttal.

Jelentkezem